Nórsko: Breivik bol príčetný, pôjde do väzenia na 21 rokov

24.08.2012 Celý región

Oslo 24. augusta (TASR) - Tridsaťtriročný pravicový extrémista Anders Behring Breivik bol príčetný, keď vlani v Nórsku zabil 77 ľudí, rozhodol súd v Osle, ktorý ho dnes odsúdil na 21 rokov väzenia s tým, že odpykať si musí najmenej desať rokov.

Vyhlásenie rozsudku prenášali médiá v priamom prenose.

Dnešné zasadnutie malo nezvyčajný priebeh. Predsedníčka súdu Wenche Elisabeth Arntzenová hneď na začiatok zverejnila rozhodnutie pätice sudcov a výšku trestu, po čom pokračovala popisom Breivikovho detstva. Uviedla, že sudcovia sa na rozsudku zhodli jednohlasne.

Súd v rozsudku použil termín "preventívne uväznenie", čo je osobitné označenie pre odsúdených nebezpečných pre spoločnosť. Trest odňatia slobody na 21 rokov je maximum, aké možno podľa nórskych zákonov udeliť, a to aj v prípade terorizmu. Po ich uplynutí však môže súd trest opakovane predlžovať vždy o päť rokov, a to až smrti odsúdeného.

Obhajoba Breivika pred vynesením rozsudku uviedla, že sa odvolá, ak by ho súd uznal za nepríčetného a poslal do psychiatrického zariadenia, väzenský trest však bez námietok prijme.

Breivik si trest pravdepodobne odpyká vo väznici Ila neďaleko Osla, tej istej, v ktorej ho držali vo väzbe. Nórske úrady totiž zmenili jednu jej časť na uzavreté psychiatrické oddelenie, ktorého bezpečnostné opatrenia zodpovedajú pobytu násilníkov Breivikovho typu.

Očakáva sa, že dnešné súdne pojednávanie potrvá niekoľko hodín.

Zdroj: DPA, Associated Press, Reuters
 

Vyberte región